Blog Detail

Duga

Навике које ће вам учинити живот лепшим

27 Jan 16
Marija

No Comments

На свијету постоје двије врсте људи: они који бирају да буду срећни и они који су одлучили бити несрећни. Противно популарном увјерењу, срећа не долази од славе, богатства или од других људи, већ изнутра.

Најбогатија особа на свету може бити несретна, док бескућник може бити насмејан и задовољан својим животом. Срећни људи су срећни јер чине сами себе срећнима. Имају позитиван поглед на живот и у миру су са самим собом. Како то постижу? Прилично једноставно. Срећни људи негују добре навике које побољшавају њихове животе. Њихове навике су другачије.

Упитајте срећне особе што се труде чинити, и оне ће вам рећи да:

1. Нису злопамтила и да опраштају

Сретни људи знају да је боље опростити и заборавити, него допустити негативним осећајима да превладају над позитивнима. Злопамћење може на многе начине штетно утицати на наше здравље; може довести до депресије, тескобе и стреса. Зашто бисте допустили да особа која вас је повредила има моћ над вама? Ако отпустите лоше осећаје због увреда које су вам нанели други, имаћете чисту савест и довољно енергије да уживате у добрим стварима у животу.

2. Љубазни су према другима

Јесте ли знали да је научно доказано како сте срећнији ако сте љубазни према другима? Сваки пута када учините нешто несебично, ваш мозак производи серотонин, хормон који ублажава напетост и подиже ваш дух. Али не само то. Ако се односите према другима с љубављу и поштујући њих и њихово достојанство, моћи ћете изградити снажније међуљудске односе.

3. На проблеме гледају као на изазове

Реч „проблем“ никада није део речника срећне особе. Јер проблем се доживљава као оно што нас враћа неколико корака уназад, као борба или неизвесна ситуација, док је изазов нешто позитивно; прилика, задатак или подстрек да се на нешто осмелимо. Покушајте препреке на које наилазите проматрати као изазов.

4. Изражавају захвалност за оно што већ имају

Популарна изрека гласи отприлике овако: „Најсрећнији људи немају најбоље од свега, они само направе најбоље од онога што имају“. Ваш ће осећај задовољства бити пуно дубљи ако увек будете свесни својих благослова уместо да жудите за нечим што немате.

5. Сањају

Људи који имају велике снове, своје ће циљеве остварити прије него они који их немају. Ако се усудите сањати, бићете усресређени и добро расположени.

6. Не оптерећују се ситницама

Срећни људи се питају: „Хоће ли ми овај проблем бити важан за годину дана?“ Они знају да је живот прекратак да би га потратили на прилично неважне животне ситуације. Ако не допустите да вас такве ситуације оптерећују, бит ћете опуштенији те ћете моћи уживати у ономе што је у животу уистину важно.

7. Говоре добро о другима

Човек се боље осећа кад је љубазан, него када је злобан. Колико год трачарење било забавно, након њега ћете се готово увек осећати кривим и пуним кајања. Истицање лепих ствари код других охрабриће вас да размишљате позитивно и да не осуђујете.

8. Никада се не оправдавају

Бењамин Франклин је једном рекао: „Ко је добар у тражењу оправдања, ретко је добар у било чему другом“. Срећни људи не оправдавају се и не криве друге за своје грешке. Уместо тога признају их, те се, чинећи тако, активно настоје мењати на боље.

9. Живе у садашњости

Срећни људи не жале за прошлошћу и нису забринути за будућности. Они уживају у садашњости, потпуно посвећени ономе што тренутно раде. Зато, зауставите се и помиришите ружу.

10. Сваког јутра устају у исто време

Јесте ли приметили да су многи успешни људи ранораниоци? Устајање у исто време стабилизоваће ваш биолошки ритам, повећати продуктивност те вас учинити мирнима и концентрисанијим.

11. Избегавају успоређивати се с другима

Сватко ради својим темпом, па се нема смисла успоређивати с другима. Ако будете размишљали како сте бољи од некога, у вама ће се појавити нездрав осећај супериорности. Ако пак будете мислили да је нетко бољи од вас, осећаћете се лоше. Бит ћете срећнији ако се на властити напредак усресредите, а туђи похвалите.

12. Мудро бирају пријатеље

Туга воли друштво… Зато је важно окружити се оптимистичним људима који ће вас подстицати да остварујете своје циљеве. Што сте више окружени таквим људима, боље ћете се осјећати.

13. Не траже одобравање

Срећни људи не маре што други мисле о њима. Следе своје срце и не допуштају да их други обесхрабре. Знају да је немогуће свима удовољити. Послушајте што вам други имају рећи, али никада не тражите одобравање.

14. Пажљиво слушају

Мање причајте – више слушајте. Слушање чини ваш ум отвореним за мудрост других те вам омогућује да послушате различита мишљења. Што интензивније слушате, то ваш ум постаје тиши, и постајете задовољнији.

15. Негују међуљудске односе

Усамљена особа је тужна особа. Сретни људи су свесни колико је важно развијати јаке, здраве односе. Увијек имајте времена за своју породицу, пријатеље или вољене особе.

16. Медитирају

Медитација утишава ум и помаже пронаћи унутрашњи мир. Не морате бити мајстори медитације како бисте у томе успјели. Срећни људи знају утишати свој ум било када и било гдје, особито када знају да требају смирити живце.

17. Хране се здраво

Због брзе се хране човек осећа лењо, а у таквоме је стању тешко бити срећан. Све што поједете, директно утиче на способност вашега тела да производи хормоне који одређују расположење, енергију и концентрацију. Припазите да једете храну која ће ваш ум и тело одржавати у доброј форми.

18. Вежбају

Истраживања су показала да телесне вежбе увелико подиже ниво хормона среће. Оне ће, такође, подићи ваше самопоуздање те ћете се након ње осећати корисно.

19. Живе једноставно

Срећни људи немају гомилу ствари у свом дому јер знају да их оне могу непотребно оптеретити и учинити их нервознима. Нека су истраживања показала да су Европљани пуно срећнији од Американаца. То је веома занимљиво будући да Европљани живе у мањим кућама, возе једноставније аутомобиле и имају мање ствари.

20. Говоре истину

Лагање изазива стрес; због њега ћете изгубити самопоуздање и постати антипатични. Истина ће вас ослободити. Искреност побољшава ваше ментално здравље, и омогућава да други стичу своје поверење у вас. Увек будите искрени и никада се због тога не извињавајте.

21. Имају развијену самоконтролу

Срећни људи имају прилику ‘бирати’ какав ће им бити живот. Не допуштају да им други говоре како би требали живети. Ако управљате својим животом, бићете позитивни и свесни своје вредности.

22. Прихватају оно што не могу променити

Када једном прихватите чињеницу да живот није „фер“, бићете пуно мирнији. Уместо да се оптерећујете тиме како „живот није поштен“, усресредите се на оно на што можете утицати и промените то на боље.

Преузето са: http://www.balkanspress.com

Leave A Comment