Blog Detail

Kopriva – “Devojka za sve”

07 May 16
Marija
, , ,
No Comments

“Neće grom u koprive” – NARODNA IZREKA

ISTORIJSKA I NARODNA VEROVANjA O KOPRIVI

Kopriva (lat. Urtica dioica)  se koristi za lečenje od davnina. Spominje je Dioskorid u 1. veku kao lek protiv opšte slabosti, koja je delotvorna za čišćenje organizma i kao afrodizijak. Grci su praktikovali masiranje sa svežom biljkom protiv reumatskih bolova i artritisa.

Verovanja kažu da se uoči Đurđevdana kopriva stavlja uz ostalo bilje i trave koje se daju stoci ujutro za hranu. Veruje se da će njihovo mleko potom biti dobro cele godine. Takođe, na Đurđevdan kopriva se stavlja i iznad ulaznih vrata, a njome su se kitile i žene radi zaštite. Nekad su se u rano đurđevdansko jutro momci šibali koprivom radi zdravlja. Verovalo se i da je kopriva zaštita protiv udara groma. Zato se u proleće pri prvoj većoj grmljavini, domaćin kitio koprivom. Od tih običaja potiče i izreka „ neće grom u koprive“.

Često su se sa koprivom izvodile ljubavne vradžbine, ali i proricanje onog što će se tek desiti. U starim predanjima ova biljka se pominjala kao „ šibljika života“ koja ima veoma veliku magičnu moć. Dovodili su je u vezu sa vešticama i uopšte sa ženskom erotskom energijom i njenim sudbonosnim delovanjem na druge.

OPIS BILjKE

Kopriva je  dugogodišnja biljka s trajnim korenom. Listovi i stabljika prekiveni su sitnim dlačicama, koje su iznutra šuplje i ispunjene delotvornom tvari koja žari. Listovi su srcolikog oblika, duguljasti i grubo nazubljeni. Cvetovi su zeleni i oplođuju se pomoću vetra.

LEKOVITA SVOJSTVA KOPRIVE

Zeleni listovi koprive sadrže mnogo hlorofila, a njihova hemijska struktura slična je hemoglobinu: bogati su mineralima, posebno, železom, fosforom, magnezijumom, kalcijumom i silicijumom, supstancama koje čine ovu biljku dobrim diuretikom. Biljka koprive sadrži i vitamine A, C i K, tanine, brojne aminokiseline i šećere. Kopriva se preporučuje kod reumatičnih bolova, artritisa, bubrežnog kamenca, za povećanje količine urina i kod svih upalnih procesa u telu. Čisti krv od ostataka kiselina proizvedenih metabolizmom. Koristi se kod obolele gušterače, kod bolesti jetre, žuči i slezene.  Mladi izdanci koji nemaju iglice mogu da se jedu sirovi, a stariji listovi se kuvaju. Ukus je sličan spanaću.

Antianemična je pa se koristi kod niskog železa u krivi i kod krvarenja. Velika količina železa proizvodi veliku količinu eritrocita (crvenih krvnih zrnaca). Kopriva se savetuje slabim i umornim. Kopriva smanjuje nivo šećera u krvi, stoga se nalazi u mnogim čajnim mešavinama koje koriste dijabetičari, a takođe je dobra kod gripa i tuberkuloze, jer dobro čisti pluća.

Stari narodni lek protiv artritisa bilo je peckanje samoga sebe koprivom, jer se smatralo da to koristi kod bolova u zglobovima. Kopriva se tokom vekova takođe koristila za tople obloge koje su nanošene na kožu radi odvođenja toksina iz nje.

Kopriva deluje kao diuretik, pomaže organizmu da se oslobodi viška tečnosti. Kod osoba koje pate od infekcija urinarnog trakta, kopriva pospešuje mokrenje, čime se ispiraju bakterije iz organizma.

Kopriva je korisna kod raznih problema sa kožom, uključujući ekceme kod dece, a pomaže i kod artritisa (reume). Čaj od koprive, nanet u vidu obloge, može da ublaži upale zglobova, naročito kod osoba sa gihtom.

Utvrđeno je i da kopriva ublažava simptome polenske alergije. Koren koprive može biti od pomoći osobama koje imaju problema sa otežanim mokrenjem usled benignog uvećanja prostate, a može da pomogne i u usporavanju uvećanja prostate. List koprive se koristi u lečenju krvarenja iz nosa i jakih menstrualnih krvarenja.

Čaj od cele biljke odvaja sluz iz pluća, čisti želudac, jetru i creva, a ujedno je izvrstan lek za lečenje anemije, šuljeva, žutice, malarije i svih drugih groznica, ponajviše mokraćom odvaja loše sokove iz tela. Pomešana s drugim biljkama leci čireve na želucu i crevima, čisti krv, pospešuje probavu, smanjuje uzrujanost i nesanicu. Isto tako, dobar je lek protiv vodene bolesti, gihta (uloga), jetre, bubrega i nesvestice.

PRIMENA

Spoljna upotreba – Osušeni listovi koprive se nanose na kožu da bi se uklonile akne i mrlje. Ekstrakt koprive se koristi kao tonik za masnu kožu sklonu aknama. Čajom od koprive korisno je preliti tek opranu kosu, jer će kosa na taj način ojačati i dobiti na sjaju. Tinktura od korena koprive korisna je za jačanje kose i pospešuje brži rast. Kupka  od koprive, koju ćete napraviti jednostavno tako što ćete sušeni list (100 – 200 grama) koprive svezati u vrećicu od gaze, i ubaciti u vašu kupku.

Unutrašnja upotrebaČaj od koprive pripremite tako što ćete preliti 1 kašiku koprive sa 200 ml ključale vode. Za anemične osobe, preporučljivo je da nekoliko dana uzastopno piju čaj od koprive umesto vode. Tinkuru od koprive pripremićete tako što ćete potopiti sveži ili sušeni (bolje sveži) koren koprive – 25 grama sa 100 ml alkohola ili kvalitetne domaće rakije. Tinktura je lek za anemiju i snažan imunitet, a korisna je i kod virusa, gripa i prehlada. Pripremite jednostavna i zdrava jela od listova mlade koprive. Kratko obarite sveže vrhove koprive u ključaloj vodi, procedite, pa po želji dodajte mladi luk, so, maslinovo ulje, sir ili mladi kajmak (već u skladu sa vašim ukusom, te slobodno pustite mašti na volju pri dodacima kojima ćete obogatiti ukus koprive). Takođe, možete napraviti čorbicu od koprive ili sveže listove koprive dodati nekoj vašoj povrtnoj čorbici koju inače pripremate.

KALENDAR BRANjA KOPRIVE

List koprive bere se od 3. do 7. meseca, koren se bere od 1. do 10. meseca, a plod se bere od 8. do 10. meseca.

Izvori korišteni pri pisanju članka:

  • LjEKOVITO BILjE, Ričard Vilfort, Ljubljana, 1978.
  • http://dijetaplus.com/lekovito-dejstvo-koprive/
  • http://www.titelskibreg.com/lat/clanak.php?r=br-102/%E2%80%9E-Ne%C4%87e-grom-u-koprive%E2%80%9C.html
  • http://www.biljeizdravlje.rs/code/navigate.php?Id=331&editionId=77&articleId=402
  • http://alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/lijecenje-koprivom

 

Mlada koprivaList koprive Glamoc

 

Leave A Comment