“Joga u pokretu” za trudnice

Žena i buduća majka, tokom trudnoće prolazi kroz razne faze i promjene na fizičkom, emotivnom, mentalnom i duhovnom nivou. Ako ste prisutne i svjesne kroz to “drugo” stanje, kada u vama raste jedno malo biće i utjelovljuje njegovu dušu, koja je baš vas izabrala da dođe na ovaj svijet, to je zbilja jedno blaženo stanje, koje vam donosi svjetlo u život. Ali ako niste prisutni i ne obraćate pažnju na sve promjene koje vam se dešavaju i ne slušate svoje tijelo, dušu, srce, matericu i plod koji se razvija, na jednom suptilnijem nivou, propustićete bitne trentuke povezivanja vas i bebe. I zato “Joga u pokretu” za trudnice, da naučimo da slušamo sebe, svoje srce i matericu,  iznutra u tišini. 

“Otisak “yogabhyasa” (vježbi joge) ostaje duboko usađen u srce djece.”

Na ovaj korak, pokretanja časova joge za trudnice, inspirisala me je moja draga i divna polaznica joge, Ivana, koja je praktikovala “Jogu u pokretu”, godinu dana prije nešto što je zatrudnila i nastavila je da je praktikuje tokom trudnoće. Iskreno sam joj zahvalna na povjerenju, koje mi je ukazala, da prilagođavamo naše časove, njezinim stanjima trudnoće, nekad individulano, nekad u grupi.   I nekako kroz taj rad, kroz slušanje predavanja o jogi za trudnice, i izučavanja te oblasti dozreo je u meni trenutak da pozovem još po neku trudnicu na te naše časove, sa željom da joj pomognemo da jasnije osluškuje i poštuje potrebe svoga tijela i svoje bebe u razvoju. 

“Vježbanjem joge, majka nosi čisto, dobro i povoljno obilježje (shubha samskaras) koje nesvjesno utiče i na bebu. U tome je ogromna važnost vježbanja joge.”

“Joga u pokretu” za trudnice, je vrlo lagana i tečna, plovimo kroz asane (joga položaje) prilagođene trudnicama, različite tehnike disanja, koncetracije, vizualizacije, relaksacije i meditacije, sa ciljem da trudnica dublje uće u sebe, opusti i ojača svoje tijelo i poveže se sa svojom matericom i bebom. 

Treninge vodi moja malenkost Marija Mihajlović. Trener joge sam dvije godine, a praksom joge sa se bavim  10ak godina. U Somboru sam stekla diplomu za trenera joge i učitelja meditacije 2019. godine (200 h), a u Beogradu pri akademiji “Maya”  nastavljam da upotpunjujem svoje joga znanje i “spoznanje”. Trenutno sam završila i drugi nivo za joga instuktora (300h), te se moje školovanje nastavlja i na dalje ka zvanju joga učitelja. To je što se tiče mog formalnog joga obrazovanja. A neformalno, redovno, na dnevnom nivou,  praktikujem rad sa sobom, čitanje i učenje, kako bi što svjesnije, posvećenije i prisutnije približila jogu svojim dragim polaznicima i njihovim potreba u tijelu, umu i duhu. 

Za više informacija pišite na mail: zelenival8@gmail.com, ili  instagram profil: @jogaupokretu8  , FB profil: @jogaupokretu8

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *