Pismo planeti Zemlji

 “Čuvajmo Zemlju i prirodu na njoj, jer ih nismo nasledili od svojih dedova i očeva, nego smo ih pozajmili od svojih potomaka. Poglavica Bik Koji Sedi”

Na današnji dan Planete Zemlje, ja želim da napišem jedno pismo Našoj Voljenoj Planeti.

Draga Planeto Zemljo,

ti si naše jedino stanište, i hvala ti za sva divna mora, rijeke, jezera, šume, livade, pašnjake, njive, planine, plodne ravnice, brda, doline, plavo nebo, sunce i zvijezde; za vazduh koji udišemo i za cjelokupni život koji živimo. Zaboravimo, često, koliko si divna i darežljiva, koliko prirodnih pupoljaka i plodova nam daruješ svake godine, a mi uvijek nezahvalni i nezadovoljni, sve to zaboravljamo, i trujemo tvoju utrobu, gomilama i gomilama otpada, nafte, plastike, kesa, i sa čim ne još, ne smijem sve ni da nabrojim. I eto, ti opet sijaš, i greješ nas, i tvoj cvijeće i dalje miriše, onima koji žele da te čuju i osjete. 

U ime svih Zemljana, kažem ti, oprosti nam, ne znamo šta radimo. I evo ja i dalje vjerujem, Draga Divna Planeto, da se budimo i da želimo da te njegujemo i dodirujemo, želimo da te sačuvamo i očistimo za našu djecu i njihovu djecu i djecu njihove djece. Svi su oni tvoji budući stanovnici i nemamo pravo da te toliko trujemo. Oprosti nam još jednom i primi zahvalnost i ljubav, za sve decenije i vjekove koje nas strpljivo čuvaš i čekaš, da se probudimo i shvatimo koliko je lijepo i sigurno u tvome zagrljaju, koliko je lijepo jesti tvoje plodove, koji rastu iz tebe, a ne one indistrijske i plastične, samo lijepo  upakovane, u neke najlone i kutije, koje ćemo već sledeći tren baciti. Hvala ti za tolike izvore pitke i žive vode, koji me uzdravljuju i oživljuju. Hvala ti, hvala ti, hvala ti … 

I evo na kraju, ja ti obećavam da ću da nosim jedan ceger umjesto mnogo kesa, i da kupujem i uzgajam tvoje plodove, i neću da gomilam bespotrebni otpad, koji truje tebe Lijepa Planeto, ali i sve nas, tvoje stanovnike. 

Samo ZaJedno i svjesno možemo da učinimo ovaj svijet i ovu planetu još jednim ljepšim mjestom za život usklađen sa prirodom i njezinim zakonima koji su vječni. 

Hvala ti Planeto Zemljo. Volim te. 

Zapisa jedna Marija, u ime svih nas …

22.04.2021.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *